Nybygget og full restaurering av gamlebygget

Høyangbjørn skiltet plassert godt på nybygget

Nye verksteddelen m/ glassblåser.

Nye verksteddelen m/dekkoleggingsmaskin og avbalanseringsmaskin.

Nye verksteddelen på 64 kvm.

Inngangen til gamle verksteddelen.

Gamle verksteddelen.

Gamle verksteddelen på 127 kvm.

Slipe og sveiseverkstedet.

Slipe og sveiseverkstedet.

Finverkstedet. Dreiebenk, Presse, Poleringsmaskin, Bore og Fresemaskin.

Garasjen på 90 kvm.

Garasjen.

Garasjen.

Badet m/2 vasker og 2 pissoarer.

Badet m/toalett og dusj.

Badet m/toalett og det tekniske rom.

Oppholdsrommet, bak bardisken.

Oppholdsrommet, bak bardisken.

Oppholdsrommet, baren.

Oppholdsrommet, fra bardisken på 90 kvm.

Oppholdsrommet.

Oppholdsrommet når en kommer opp trappen.

Privaten, stuen på 64 kvm.

Privaten, stuen og kjøkkenet.

Privaten, kjøkkenet.

Privaten, stuen.

Privaten, kontoret.

Nye trappen fra 1 eta. til 2 etg.

Høyangbjørn MC oppgraderte klubbhuset 

Høyangbjørn MC holder til i det lille samfunnet i Høyanger, i Sogn og Fjordane i Vestland, som teller bare 2000 innbyggere. Bygda har likevel et fantastisk motorsykkelmiljø. Høyangbjørn MC ble startet i 1979 av fem kamerater som mente at” nå måtte noe skje”. Høyanger måtte få sin egen motorklubb.


Tekst/foto: Geir Egil Hellebust.


Klubben ble stiftet, og møtene ble i begynnelsen holdt hjemme hos medlemmene. I 1982 fikk vi tak i en stålkonstruksjon på 90 kvadratmeter som vegvesenet skulle kvitte seg med. Vi fikk etter hvert leie tomt av kommunen på et industriområde, så nå var det bare å rive stålkonstruksjonen og få flyttet den til tomten. Penger til bygget måtte skaffes, og vi er så heldige å ha ÅSV senere Hydro Aluminium

i bygda. Der ble det mye dugnadsarbeid, med blant annet muring av ovnsbunner til elektrolysehallene,

støvsuging av ovnstopper, rydding i kjellerne under elektrolyseovnene med mere. Vi fikk også litt pengestøtte fra stat og kommune.


Klubblokale kom etter hvert opp og ble på 180 kvadratmeter over to etasjer. Bygget sto ferdig i 1985.

I begynnelsen av 90 tallet utvidet vi verkstedet med ytterligere 37 kvadratmeter. Gjennom årene 

vokste klubben og vi hadde behov for mer plass. Vi fikk ikke bygge mer, så her måtte vi være kreative. Diskusjonen gikk, og vi endte opp med tre 40 fots containere. Vi søkte kommunen, og i 2010 fikk vi godkjenning til å sette opp containerne. De ble bestilt og fraktet til Høyanger, og så gikk vi i gang med å skjære hull og sveise de sammen til en stor garasje til sykler på hele 90 kvadratmeter. De ble deretter isolert og fikk nye stålplater på veggene for å få det likt bygget som allerede sto der. Så la vi sutak, nytt tak på containerne og monterte ei varmepumpe for å holde en grei temperatur hele året.

Harley-Davidson kom til klubben

Til å begynne med var det japanske og engelske sykler det gikk i, men etter den første Harley’en kom til klubben i 1983, begynte ting å skje og det ble flere Harley ‘er. Siden slutten av 80-tallet har Høyangbjørn MC vært en ren H-D klubb med enkelte innslag av engelske sykler. Navnet på klubben kommer fra Høyangbjørn, som var herse (småkonge) i Sogn på 800 tallet. Klubben har i dag 30 medlemmer og 2 prospecter. Hvert år siden starten i 1979 har Høyangbjørn MC hatt sensommerparty første hele helgen i september. Og senere er det også blitt en tradisjon med et vinterparty første hele helgen i mars, som holdes i Høyangbjørn MC sine lokaler på Dale i Høyanger. Sensommerpartyet har blitt arrangert ved Høyanger Kjemiske Industriarbeiderforenings feriested på Norevikane, Fagernes, helt frem til 40-års jubileet i september 2019. Nå er plassen solgt, så vi må derfor se oss etter andre løsninger til sensommerpartyet i fremtiden.


Byggeprosess

Siden mai 2019 har vi vært gjennom en stor og omfattende byggeprosess. Takket være noen ildsjeler med et stort engasjement i klubben som har stått på, har vi nå fått oss et flott nytt bygg. I tillegg har vi restaurert den gamle delen, som er blitt meget flott. Alt arbeid er gjort på dugnad, bortsett fra rørleggerarbeidet. I 2016 fikk vi kjøpe tomten huset står på, og da begynte ting å skje. Planlegging for videre drift og investeringer måtte til og etter noen møter gikk vi for nybygg og full restaurering av det gamle bygget. Første måtte vi få laget tegninger i håp om å få bygge ut, sende ut nabovarsel og få en godkjenning fra kommunen. Dette viste seg å bli en hel del arbeid som tok noe tid. Da vi endelig kom oss gjennom denne prosessen, var vi nå klare for å sette i gang. I mai 2019 gravde vi ut tomten, la ned vannrør til vannbåren varme og støpte platen. I september 2019 etter at vi var ferdige med 40-års jubileet, gikk vi i gang med det nye bygget på 128 kvadratmeter. Bygget går over to etasjer, der første etasje er verksted som inneholder blant annet dekkomleggingsmaskin, avbalanseringsmaskin, en glassblåser og i tillegg har vi plass til 6 - 7 sykler her. I andre etasje er” privaten”, som inneholder en flott stue, et etterlengtet skikkelig kjøkken og kontor.


Den gamle delen

I første etasje i gamledelen, som er på 127 kvadratmeter, har vi laget helt nytt bad, som består av to toaletter, to pissoarer, to vasker og en dusj. Her er også et finverksted som inneholder en luftpresse, bor, fresemaskin, poleringsmaskin, redskapsbenk og en dreiebenk. Et hobbylakkrom har vi også fått oss.


I tillegg har vi grovverksted med redskapsbenk, sveisebord, sveiseapparater, og her kan en også trille

inn en hel sykkel for sliping, sveising og tilpasning. I den gamle verksteddelen er det også plass til cirka 10 sykler man kan jobbe med samtidig. I andre etasje i gamledelen, som er på 90 kvadratmeter har vi laget helt nytt oppholdsrom/festlokale med flotte sittegrupper bestående av skinn. I enden av lokalet er det en flott bar med god arbeidsplass, kjøleskap og en stor arbeidsbenk med godt med skuffeplasser, vask, mikrobølgeovn, kaffetrakter med mere. Kort oppsummert, i 1985 hadde vi et bygg på 180 kvadratmeter. Nå i 2021 sitter vi med et flott bygg på totalt 435 kvadratmeter inklusiv sykkelgarasjen som også er en del av klubblokalet.


Flere bilder og info fra gamle bygget, nyrestaureringen og nye bygget finner du her

http://www.hbmcsf.com/

https://www.facebook.com/groups/105105215091

https://www.instagram.com/hbmcsf/